Fogjunk kezet a kézművességgel

Image


2020. szeptember 24-én és október 1-én került megrendezésre Mala Polanában a Pomeláj Vidékfejlesztési Szövetkezet nyilvános workshopja, amelyen bemutatták a Sabol Otthont, azaz a Sabol család régi otthonát és egyedülálló kézműves technikákkal ismertették meg a résztvevőket.

A koronavírus-járvány miatti helyzet mind Szlovéniában, mind más országokban arra kényszerítette a szervezőket, hogy a rendezvény látogatóinak számát 50 személyre korlátozza. Így tehát az esemény két részben valósult meg.

Szeptember 24-én a helyi iskolákból érkező diákok ismerkedtek a Pomelaj Vidékfejlesztési Szövetkezettel és különböző tárgyakat készítettek kukoricacsuhéból. A közös munkát a helyben készített péksütemények elfogyasztásával zárták.

Okóber 1-én a meghívott résztvevők kézműves emberek bevonásával szintén száraz kukoricacsuhéból használati – és dísztárgyakat készítettek, egy játékos versenyen pedig a kukoricamorzsolásban mérhették össze ügyességüket.

A Sabol Otthonban berendeztek egy boltocskát, ahol megkóstolhatták a helyben, hagyományos módszerekkel készített termékéket is.

A rendezvényen a média is jelen volt, az RTV SLO-val együtt tájékoztatta a szélesebb közönséget.

A workshop végén az egész nap összegzésére és értékelésére is sor került.

A kézműves hagyományt, az ismereteket, a néphagyományt a Pomelaj Vidékfejlesztési Szövetkezet a gyerekekre kívánja átörökíteni és általuk továbbadni az utókor számára.

 

Galéria>>